BLOGUL LUI ALEX

Sunt momente in viata cind deciziile pe care le iei aduc cu ele regrete uneori prea tirzii. si atunci ai vrea sa dai timpul inapoi, sau ,poate sa il dai atit de inainte incit sa nu mai ramana nimic din tine...nici macar amintiri, doar o piatra scrisa cu litere negre....

marți, 5 iulie 2011

BACALAUREATULCA MONEDA ELECTORALA

Deşi văd ca toata lumea e agitată de faptul că procentele de promovabilitate la bac sunt mici, mie nu mi se pare o mare tragedie acest lucru. Este, daca vreti, o intrare în normalitate. Nu toată lumea trebuie sa fie cu diploma dacă nu o merită, fiecare după putinţă! Ideea este insă alta, din punct de vedere al eficienţei sistemului de învăţământ românesc. Statul investeşte bani “morţi” în cei ce intră la un liceu şi nu îşi dovedesc abilităţile de a-l absolvi cu brio. Printre cei ce au sosit la linia de plecare în acest an, sunt foarte mulţi care nu au ce căuta într-un liceu, care habar nu au pe ce lume trăiesc. Cât de tîmpit poţi să fi ca să iei note de 3 , de 2 sau de 1 la un examen, la care culmea, ai tupeul să te şi prezinţi? Şi pentru aceştia ca dealtfel şi pentru cei ce au trecut cu bine bacul, STATUL investeşte pe cap de elev aceleaşi sume. Pentru primii, banii sunt pur şi simplu pierduţi şi nu fac decât să împovăreze NEJUSTIFICAT bugetul naţional. Astfel cred că o selecţie la admiterea în licee , dură dar absolut necesară ar fi binevenită. La fel, pe parcursul anilor, ar trebui organizate examene de promovabilitate, poate că şi acea treapta a 2 a ar fi bine să revină. Astfel cei ce se dovedesc după un an că sunt incapabili de a face un liceu, din varii motive pe care nu le discut aici, ar trebui orientaţi spre alte sisteme educaţionale, cum ar fi scolile de meserii, sau cele profesionale. S-ar scuti fonduri importante din cele alocate liceelor , şi aceste sume rămase ar putea fi investite în acele şcoli de meserii, din care ar ieşi oameni ce şi-ar putea face un drum în viaţă fără a mai cerşi şi milogi pe la bugete sociale. Astfel, pe termen mediu şi lung , bugetele sociale ar fi eliberate de povara celor incapabili de a-şi duce viaţa pe cont propriu. Aici avem de-a face şi cu o latura psihologică individuală şi anume: AM DIPLOMA DE BAC DECI CONSIDER CA E NORMAL CA SA OCUP UN POST CONFORM ACESTEI DIPLOME, şi nu conform pregătirii REALE pe care o am.Mai mult, o mare parte dintre cei cu DIPLOME DE BAC ajung să intre la facutate şi cu chiu cu …bani să o termine. Atunci pretenţiile cresc şi individul vrea să ocupe un post CONFORM DIPLOMEI şi nu pregătirii. Fiindcă în Romania pregătirea nu are nici o legătură cu diploma, iată că ceea ce s-a întâmplat la Bac o dovedeşte din plin! Deci NU E O TRAGEDIE CĂ AVEM PUŢINI BACALAUREAŢI ci dimpotrivă, e de bine. De abia acum se vede realitatea! DURĂ, tristă dar mult mai sănătoasă decât telenovelele cu bacul de până acum. Sună cam ciudat venind de la mine, însă trebuie să o spun că acest lucru i se datorează în mare parte lui FUNERIU. Omul, în ciuda discutabilelor lui atitudini ministeriale şi de om politic, are experienţa şcolirii în sistemele de învăţământ normale la cap , adică europene şi americane, sisteme ce se dovedesc eficiente , din perspectiva rezultatelor generale ale acelor ţări.

Cred că este un prim pas, de pornire în sensul revederii legii invăţământului, a introducerii unor etape examinatorii în cursul acestui proces, a profesionalizării celor ce fac parte din acest sistem. Fiindcă trebuie să o recunosc, avem probleme şi cu profesorii, cu slaba lor pregătire ( vezi rezultatele la titularizări) . Avem probleme mari cu corupţia din sistemul de învăţământ, şi e de dat un mic exemplu. Sunt profesori care nu nu se ocupă la clasă de elevi dar le sugerează să ia meditaţii particulare, tot de la ei, pe cit posibil. Şi aici se poate face ordine, prin implementarea unor criterii, altele decit cele de acum, în evaluarea profesională a profesorilor. Cred că această categorie socială, a profesorilor este cea mai importantă din societate. Medicii sunt pe locul doi, şi e uşor de intuit de ce, dacă ţinem cont că medic nu poţi fi fără şcoală…Chiar dacă vor fi mai puţini liceeni, mai puţini profesori, raportat la numarul de liceeni, nu e tragedie, fiindcă se va trece de la accentul cantităţii la cel al calităţii. Astfel , în condiţii de performanţă, profesorii de liceu vor putea fi mai bine plătiţi - ramân sume disponibile din banii alocaţi pe elev deoarece sunt mai puţini elevi în condiţiile în care menţii sau creşti fondurile existente la această dată-. De aceea mi se pare un început sănătos acest examen de bac. Dacă va fi dus la bun sfârşit, va fi bine, dacă se va politiza şi va deveni o monedă de schimb electoral, ROMANIA nu va mai avea NICI O ŞANSĂ.

Alex Oprea

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu